25 kwietnia 2019

Strączki coraz popularniejsze – jak je chronić?

Rośliny strączkowe czy motylkowate to dobrze znana rolnikom grupa botaniczna, obecnie klasyfikowana jest jako bobowate. Ich wyjątkową cechą jest możliwość współżycia z bakteriami brodawkowymi, co przekłada się na wiązanie wolnego azotu, […]
11 kwietnia 2019

Pałecznica zbóż i traw

Sprawcy Pałecznica zbóż i traw to choroba wywołana poprzez grzyby: Typhula incarnata, Typhula ishikariensis. Choroba rozwija się z form przetrwalnikowych (sklerocjów) bytujących w glebie już jesienią. To ze sklerocjów wyrastają owocniki grzyba, następnie […]
27 marca 2019

Wiosenne odchwaszczanie zbóż

Wiosenny zabieg herbicydowy powinien być dobrze zaplanowany pod kątem substancji aktywnych dobranych do konkretnych chwastów występujących na danym polu oraz do warunków termicznych panujących w trakcie zabiegu. Miniona jesień była długa i ciepła, […]
7 marca 2019

Wszyscy mówią, My działamy – Stop kile!

WSZYSCY MÓWIĄ, MY DZIAŁAMY Ograniczanie kiły (Plasmidiophora brassicae) jest możliwe i konieczne. Choroba ta występuje w uprawach warzyw kapustowatych i w rzepaku, dziesiątkując uprawy. Można ograniczyć jej występowanie poprzez  wapnowanie gleby (kile […]
Facebook