Biostymulatory


Nowoczesna, zrównoważona i efektywna produkcja roślinna, choć jeszcze niedawno dla przeciętnego rolnika czy sadownika wydawała się być dość odległym i niedoścignionym pojęciem, jest obecnie jak najbardziej możliwa. Kluczowym w tej kwestii jest jednak dobór odpowiednich preparatów pobudzających rozwój roślin.

Biostymulatory pozytywnie wpływają na plenność zbóż, roślin okopowych, warzyw czy drzew owocowych. Są to preparaty skomponowane w dużej mierze na bazie składników naturalnego pochodzenia. Bardzo wydajne i proste w użyciu, w przeciwieństwie do nawozów dolistnych, mogą być stosowane już na etapie wysiewu, do zaprawy nasion.

Jak działają biostymulatory?

Środki pobudzające rozwój mają znaczący wpływ na to, w jaki sposób rośliny kiełkują, ukorzeniają się, wzrastają, kwitną oraz owocują. Wpływają też na poziom i tempo regeneracji w przypadku wystąpienia czynników stresowych, takich jak:

  • susza,
  • gradobicie,
  • nagły spadek temperatury spowodowany wiosennymi przymrozkami,
  • patogeny i szkodniki,
  • a także po zastosowaniu środków ochrony roślin.

Biostymulatory to preparaty, które działają na poziomie komórkowym. Poprzez pobudzenie produkcji hormonów podniesiona zostaje immunologia rośliny oraz jej zdolność absorbcji składników odżywczych z podłoża. Poprzez wzmożoną produkcję wosków czy kutykuli wzmocniona zostaje bariera ochronna niedrewniejących pędów. W rezultacie zastosowania biostymulatora, roślina może przeznaczyć więcej energii na rozwój systemu korzeniowego. Na rynku dostępne są różne rodzaje tego typu preparatów, co pozwala na dobranie najodpowiedniejszej, pasującej do wymagań i charakteru upraw opcji.

Czy korzystanie z nowoczesnych środków pobudzających rozwój roślin jest opłacalne?

Biorąc pod uwagę kompleksowy wpływ biostymulatorów na rozwój roślin – szybsze ukorzenianie się oraz lepszą odporność na stres biotyczny i abiotyczny, a w rezultacie znacznie wyższe plony, w ostatecznym rozliczeniu tego typu preparaty korzystnie wpływają na opłacalność produkcji rolnej. Nie tylko podnoszą plenność, ale również wpływają pozytywnie na jakość pozyskanych w trakcie zbiorów owoców całorocznej pracy.

Facebook